Ç
Çoğu İzmirli, Selluka'yı İzmir'de faaliyet gösteren bir şarküteri zinciri sanır. Halbuki Selluka, Akdeniz, Ege'ye özgü, eski İzmir evlerinin vazgeçilmez sarılıcılarındandır. Bir diğer ismi Zülf-ü Aruz olan bu kıymetli çiçek şimdilerde bilinmediği gibi kaybolmaya yüz tutmuştur.
Asıl yurdu Güney Amerika olan bu sarılıcı bitkinin, krem, lila ve pembe renkli nefis görünümde çiçekleri vardır.
Sert bir kabuğa sahip olan tohumları biraz zımparalanarak inceltilerek, 12 saat boyunca 40-45 derecelik suda bekletilerek ekimi yapılır. Ekim için Nisan ayı tercih edilir. 25-27 derecelik ortamlarda nemli toprakta filizlenmesi sağlanır.
Bitkinin büyümüş hali yaklaşık 2-8 metre arasında değişmektedir.
Şu günlerde Kemeraltı Esnaf Derneği, Selluka'nın unutulan yüzünü İzmirlilere hatırlatmak için zarflar içerisinde tohumlar dağıtıyor ve gördüğünüz ilk toprak parçasına bu tohumu gömmenizi rica ediyor.
Asıl yurdu Güney Amerika olan bu sarılıcı bitkinin, krem, lila ve pembe renkli nefis görünümde çiçekleri vardır.
Sert bir kabuğa sahip olan tohumları biraz zımparalanarak inceltilerek, 12 saat boyunca 40-45 derecelik suda bekletilerek ekimi yapılır. Ekim için Nisan ayı tercih edilir. 25-27 derecelik ortamlarda nemli toprakta filizlenmesi sağlanır.
Bitkinin büyümüş hali yaklaşık 2-8 metre arasında değişmektedir.
Şu günlerde Kemeraltı Esnaf Derneği, Selluka'nın unutulan yüzünü İzmirlilere hatırlatmak için zarflar içerisinde tohumlar dağıtıyor ve gördüğünüz ilk toprak parçasına bu tohumu gömmenizi rica ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder