PARA KAZAN

http://www.napolyon.com/Uye/Kayit-Formu.aspx?lid=5db42777-e85f-4c93-93fe-17c87ebc3a58

4 Mart 2010 Perşembe

KOLESTROL

Kolesterol Nedir?

Kolesterol vücudumuzun her hücresinde bulunan beyaz, mumsu bir maddedir. Kandaki kolesterolün çoğu karaciğerimizde üretilir, bir miktarı da yiyeceklerimizle vücuda alınır.

Kalbiniz İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Kolesterol vücudumuzun günlük işleyişinde hayati bir rol oynar ve aşağıdaki işlevlerin gerçekleştirilmesinde gereklidir:

  • Hücre duvarlarını oluşturmak
  • Belli hormon ve vitaminleri oluşturmak
  • Sindirim sistemimizin düzgün çalışmasına yardımcı olmak.

Kimler kolesterol ölçtürmelidir?

20 yaşın üzerindeki kişiler, kan kolesterol düzeylerini bilmeli ve bunun gerektirdiği yaşam tarzı değişikliklerini uygulamalıdır. Özellikle anne, baba veya kardeşlerinde erken yaşta kalp hastalığı olduğu bilinen kişiler ve diyabet (şeker) hastaları mutlaka kan kolesterollerini ölçtürmeli ve gereken önlemleri almalıdır.

Kolesterol hedefiniz ne olmalı?

LDL (kötü) kolestrolü düşük HDL (iyi) kolestrolü yüksek tutmaktır

LDL (kötü) kolesterol ve HDL (iyi) kolesterol nedir?

LDL (kötü) kolesterol; kolesterolü karaciğerden vücut hücrelerine taşır. Hücreler kendilerine gereken kolesterolü alırlar ve fazla kolesterol kanda kalır. Aşırı miktarda LDL kolesterol hücrelerde ve damarlarda birikebilir.

HDL (iyi) kolesterol; damarlarda biriken kolesterolü, yok edilmek üzere karaciğere geri taşır.
Normal kan kolesterol düzeyleri ne olmalıdır? Kan toplam kolesterol, LDL kolesterol ve HDL kolesterol düzeyleri aşağıdaki gibi sıralanır:

Kan toplam kolesterol, LDL kolesterol ve HDL kolesterol düzeyleri aşağıdaki gibi sıralanır:

Yağ Türü Başlıca Kaynakları Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri
Omega 6 Ayçiçeği, soya,mısır,kanola gibi bitkisel yağlar ve bunlardan yapılan  kahvaltılık margarinler, yemişler,tohumlar Total kolesterol ve LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olarak kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Bitkisel Kaynaklı Omega 3 Keten tohumu, soya yağı ve konola,Ceviz ve ceviz yağı ve koyu yeşil sebzeler Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Balık Kaynaklı Omega 3 Uskumru, Somon, Alabalık, Sardalya gibi yağlı balıklar Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Tekli Doymamış Yağlar Zeytinyağı, fındık yağı gibi bitkisel yağlar ve bunlardan yapılan kahvaltılık margarinler.Bazı yemişler ve avokado.  Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Doymuş Yağlar Yağlı et, işlenmiş etler,krema, tereyağı, tam yağlı süt ürünleri ve peynir, hazır satılan pasta, çörek,tartlar ve atıştırmalık  ürünler Artan total kolesterol ve LDL kolesterolün kalp sağlığınun üstünde olumsuz etkisi vardır. 
Trans Yağlar Yağlı et, tam yağlı süt ürünleri ve tereyağında doğal olarak bulunur.Hazır satılan pasta, çörek ve tartlarda, atıştırmalık ürünlerde ve fritözde pişmiş gıdalarda hazır yemeklerde kullanılır. Artan total kolesterol ve LDL kolesterolün kalp sağlığınun üstünde olumsuz etkisi vardır. 

Kolesterol Yüksekliği hangi şikayetlere neden olur?

Kolesterolün yüksek olması herhangi bir şikayete sebep olmayabilir. Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı kalp krizi veya felç gibi hastalıklar, kolesterolün damar duvarında birikmesiyle, yıllar sonra ortaya çıkar. Kanda aşırı miktarda LDL kolesterol olması halinde, bu kolesterol hücrelerde ve atardamarlarda birikerek plak oluşturabilir. Kolesterol dışındaki bazı maddelerin de eklenmesiyle bu plaklar büyür ve bunlar üzerinde oluşan çatlaklarda gelişen pıhtılar damarları tıkar. Çağımızda çok yaygın olan bu hastalık damar sertliği olarak bilinir. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında oluşmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında oluşmuşsa felce neden olur.

Beslenmedeki yağlar, kaynakları ve kalp sağlığı üzerindeki etkileri

Toplam Kolesterol
200 mg/dl'den düşük Normal
200-240 mg/dl Sınırda Yüksek
240 mg/dl'den yüksek Yüksek
LDL Kolesterol
100 mg/dl'den düşük Normal
100-130 mg/dl Sınırda Yüksek
130 mg/dl ve üzeri Yüksek
HDL Kolesterol
<40 mg/dl  Düşük
>60 mg/dl İdeal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder