PARA KAZAN

http://www.napolyon.com/Uye/Kayit-Formu.aspx?lid=5db42777-e85f-4c93-93fe-17c87ebc3a58

19 Şubat 2010 Cuma

AKÇAAĞAÇ

AKÇAAĞAÇ
Üretimi, tohum, çelik, daldırma ve aşı ile olur.
Akçaağaçların tohumları genellikle sonbaharda olgunlaşır.Bazı türler ise tohumlarını ilkbaharda olgunlaştırırlar.Ancak önemli olan nokta akçaağaçlar her yıl tohum yapmazlar. Tohumlar genellikle olgunlaştıktan sonra hemen ekilmelidir.
Ekim dışarıda hazırlanan yastıklara serpme usulüyle ekilir ve toprağa bastırılır, daha sonra üzeri iri kumla örtülür.Kış aylarında şiddetli olan don olayları meydana geliyorsa yastıkların üzeri, ibrelilerin dallarıyla örtülerek dondan korunur.Burada çimlenen tohumlar, ilkbaharda geliştirme yastıklarına şaşırtılırlar.
Eğer tohumlar nemini kaybederse ancak 2 yıl sonra çimlenirler.
Çelikle üretimde ise, çelikler yılan kabuğu gibi görünen sürgünlerden Eylül ayında 12.5-25 cm uzunlukta hazırlanır.Hazırlanan çelikler %0.8 lik toz IBA ile muamele edilerek, şişlemedeki 2 kısım torf + 1 kısım kum karışımına dikilirler.%50-60 oranında köklenme elde edilir.
Daldırma ile üretim bazı türlerde uygulanır.Bunun için ilkbaharda anaç bitkiler kuvvetlice budanarak, sürgün vermeye teşvik edilirler.Gözlerden gelen yeni sürgünler, 10-15 cm olunca, sürgünün yarısı toprak içine gömülür, sürgün büyüdükçe bu işleme devam edilir, sonbahara kadar, toprak altında kalan kısımlarda kökler oluşur.Sonbaharda köklü fidanlar sökülerek ya açık alanlara geliştirilmek üzere aktarılırlar veya plastik tüplere dikilirler. Aşı daha çok kültür formlarının üretiminde uygulanan bir yöntemdir.Anaç olarak ana türlerin çöğürleri (tohumdan yetişen bitkiler) kullanılır.Aşılar Şubat-Mart veya Temmuz-Ağustos aylarında yapılabilir.Aşı olarak yan aşı , yandan kertikli aşı veya İngiliz aşısı uygulanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder